Spanska Ridskolan

hotell Wien

För många hästintresserade är Wien ett drömmål på semestern. Detta för att därmed kunna besöka Spanska Ridskolan som trots dess namn ligger i Österrikes huvudstad.

År 1572 grundades en ridakademi på platsen och några år senare ett stuteri med fokus på de lipizzanerhästar som blivit Spanska ridskolans signum. År 1729 byggdes det hus som ridskolan idag ligger i och samma år grundades just denna ridskola.

Redan tidigt blev ridskolan känd för dess uppvisningar och idag är det en av de större turistattraktionerna i staden då flera tusen besökare söker sig hit varje år. Detta inte bara för att bli imponerad av extremt duktiga ryttare eller vackra hästar utan även för att imponeras av byggnaden som uppvisningarna sker i. Enligt många är nämligen detta en av de vackraste ryttararenorna i världen.

Uppvisningar genomförs i regel två gånger varje dag men man bör kontrollera detta innan man åker dit för att vara säkert på att uppvisning kommer att genomföras. Under juli och augusti genomförs däremot inte någon uppvisning alls.

Uppvisningarna är mycket traditionella och har inslag som varit lika under mycket lång tid. En av dessa är att beridarna (de som rider på hästarna) lyfter på hatten och vänder sig till porträttet av Karl VI. Det var hans om grundade ridskolan och detta blir därmed ett sätt för beridarna att tacka för att detta genomfördes.

En annan sak som är klassisk är musiken. Ofta spelas musik av Chopin eller Mozart under programmen. Detta medan hästarna utför svåra manövrar som ingår i hästsporten dressyr. Utöver det bjuds det på allt från piruetter och piaff till passage och galoppombyten.

De riktigt hästintresserade åker även hit på morgnarna. Detta för att gå in och se hur träningarna sker med hästar och ryttare. Även till detta behöver man lösa biljett.

Vill man bo på ett hotell i Wien med möjlighet att gå till ridskolan är Steigenberger Hotel Herrenhof närmast – enbart ca 250 meter därifrån. Kan man däremot tänka sig gå upp till en kilometer finns ett tiotal hotell att välja mellan då ridskolan ligger väldigt centralt. Utöver det kan det vara intressant att ta sig till stuteriet eller träningscentret Heldenberg. Dessa ligger däremot mer utanför staden.